PO GOZDNIH SADEŽIH ŠE GOZDNI ŠKRATKI

mori.primoz@gmail.com

11 februarja, 2013

0 Comments

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli pričenja z izvajanjem projekta Gozdni škratki, sofinanciranim s strani Evropske komisije in programa Mladi v akciji. Kot partnerska organizacija v projektu sodeluje Građanska organizacija za kulturu – Gokul.

Po dvostranski mladinski izmenjavi, ki jo je letos v Bistrici ob Sotli v sodelovanju z organizacijo Gokul pripravilo bistriško mladinsko društvo, se prijateljske vezi med obema društvoma nadaljujejo tudi v novem letu. Zdaj z Gozdni škratki, namenjenim spoštovanju, ohranjanju in pravilnemu izkoriščanju gozdov.

Gozdni škratki so sicer vsebinsko nadaljevanje študijskih krožkov, ki so jih v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli izvajali v sklopu projekta Javnega zavoda KTRC Radeče Gozdni sadeži – vrnitev h koreninam. Tedaj so se mladi povezali z starejšimi občani in skupaj spoznavali kakšno vlogo se nekdaj v življenju ljudi igrali gozdni sadeži ter razmišljali o prihodnosti gozdov, še posebej na ravni trajnostnega izkoriščanja. Tokrat bodo mladi v transnacionalni pobudi, ki jo je s finančnimi sredstvi v višini okoli 6.000 evrov odobril program Mladi v akciji, obravnavali gozd v vseh njegovih segmentih. Tako bodo v prihodnjih devetih mesecih skozi številne aktivnosti v Bistrici ob Sotli in hrvaškem Zaboku vzpodbujali prijazen odnos do okolja in opozorili na pereče probleme, s katerimi se človeštvo spopada.

Da bi k projektu pritegnili obiskovalce ter hkrati ovekovečili lepote gozdov so v Mladinskem društvu in organizaciji Gokul, pridružila se jima je tudi Galerijska sekcija bistriškega Kulturnega društva, že pripravili čezmejni fotografski natečaj Gozd v štirih letnih časih. Najboljše fotografije natečaja bodo zbrali ob koncu projektu ter jih uporabili za koledar prihodnjega leta in razstavili v občinskih galerijskih prostorih. Iskanje motivov in fotografiranje pa bo tudi priložnost za izboljšanje fotografskega znanja, za kar bodo poskrbeli že v tem mesecu, ko bodo za vse ljubitelje fotografije pripravili nekajurno fotografsko delavnico na temo fotografiranja motivov v naravi.

Mladinci iz Bistrice ob Sotli in Zaboka se bodo družili še ob filmskih večerih, kuharskih delavnicah, predavanjih, obiskali bodo domače podjetnike, v gozdu bodo spoznavali drevesa in ostalo rastlinje, z vsem novim znanjem pa bodo skušali iz gozdnega rastlinja in plodov pripraviti uporabne izdelke in tako razmišljati tudi v smeri novih podjetniških idej. Seveda v luči skupnega prostora, kjer je gozd nepogrešljiv del narave in navsezadnje lahko tudi povezovalni most med slovenskim in hrvaškim prostorom.

Časopis OKO (E.Š.)

Comments are closed.