PIJMO DOMAČE, PIJMO KULTURNO

mori.primoz@gmail.com

9 februarja, 2013

0 Comments

Bogato vinsko letino so v sobotnem večeru poskušali v Mladinskem centru Bistrica ob Sotli in ob tem še spoznali kulturo pitja vina.

Govori se o dobri vinski letini in kvalitetnem vinu, le malo pa slišimo kako se vino toči, postreže in spije. K dobremu vinu sodi tudi visoka raven pivske kulture in, če vinogradniki iz leta v leto pridelujejo boljše vino, je naša naloga, da to vino tudi kulturno pijemo. Tako je v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli nastala pobuda za večer, v katerem so ob domačih vinih spoznavali pivsko kulturo.

Osrednjo vlogo, ko je šlo bodisi za predstavitev vinske kulture ali samo pokušino, ki je sledila predavanju, sta prevzela Simon Rogina in Jože Kralj, oba mlada uspešna vinogradnika. Prvi službuje preko meje, v kleti Skoff v avstrijskem Gamlitzu in ob tem obdeluje še domačo kmetijo Marof, drugi prideluje vino v svoji kleti v Črešnjevcu. Poleg njiju so vina, pokušala so se bela in rdeča sortna in mešana vina različnih letnikov, prispevali še klet Zorenč – Hohnjec, klet Bratuša, Marko Stadler, Gašper Rainer, Simon Rogina pa je prinesel še vina iz kleti Skoff.

Sobotni večer v Mladinskem centru Bistrica ob Sotli se je razvil v zanimivo družabno in izobraževalno doživetje, ki ga bodo glede na dober odziv domačih vinogradnikov in kletarjev, ki so tako izkoristili priložnost, da svoj delo predstavijo tudi pred domačimi obiskovalci, verjetno spet pripravili prihodnje leto.

Časopis Oko (E.Š.)

Comments are closed.