Nov bend SOCIAL BLUE: krstni nastop v Klubu Metulj

mori.primoz@gmail.com

10 marca, 2013

0 Comments

Kot že ničkolikorat doslej se je v Bistrici ob Sotli primerilo, da je nastal nov bend. Da pa ne boste mislili, da imamo zato v Bistrici na tisoče bendov, naj povem, da kolikor jih je nastalo, jih je povečini tudi potonilo. Nihče natančno ne ve, kateri bendi delujejo, ugašajo ali samo počivajo v našem ‘Seatlu V Malem’. Niti bendovci sami ne.

Kdor se ne ukvarja z glasbo, nima pojma o tem, koliko razumevanja, strpnosti in požrtvovalnosti je potrebno imeti, da kolektiv deluje, uspeva, se usklajuje, da vztraja. To, da bend nastane v ponedeljek in razpade v petek, ni nič posebnega, kaj šele škandal. Samo poskusite nabaviti potrebno opremo. Že tu vas utegne ‘pobrati’. V zgodovini Bistrice ob Sotli je bilo kar nekaj bendov, ki so obstajali samo nekaj tednov, samo nekaj mesecev, ali so odnehali po prvem ali drugem letu delovanja. Nekateri sploh niso zaigrali pred občinstvom in so šli po gobe, še preden so določili ime benda.

Glede na vse zgoraj napisano smo lahko še toliko bolj navdušeni nad prvim koncertom Social Blue. Sploh če vemo, da so v glavnem do zdaj bende ustanavljali enainisti liki generacije do nekje pet let starejših/mlajših od mene – letnika 82 (skoraj vsak bistriški roker/džezist deluje v več kot eni zasedbi), tokrat pa se je izkazala generacija, ki je zdaj stara približno toliko, kot je bila naša ob nastanku Kluba Metulj (1996).

Najprej bi izpostavil uspeh, ki je v resnici najmanj pomemben in ga je na videez mogoče skoraj nevmesno izpostavljati, saj nima vidne zveze z glasbenim ustvarjanjem. Ta uspeh je, da je članom skupine Social Blue uspelo privabiti veliko sošolcev in prijateljev iz njihovih šol in da so že kar v prvo igrali v nabito polnem klubu. Mislim, da so si že v štartni hišici zagotovili eno zmago, saj so si s tem nastopom zagotovili zvesto publiko, da ne rečem kar oboževalce, in ko bodo naslednjič igrali v Metulju, bo ta spet do konca nabufan.

Ampak zares pomebna in ključna je pa raven kakovosti nastopa. Večina bendov ob svojem nastanku začne s priredbami oz. izvajanjem skladb drugih bendov in tako je tudi v primeru Social Blue. Vse prerado se zgodi, da bendi izvajajo hite popularnih skupin samo zato, ker so skupine, ki jih preigravajo, zvezde, pri tem pa dobimo občutek, kot da niti ne vedo, kako te pesmi grejo. Vstavljajo napačne akorde in dajejo občutek, da sploh niso sposobni odigrati komada oziroma so površni. ‘Socialno modri’ pa so vse od začetka do konca izvedli zelo suvereno in videlo se je, da tisto, kar odstopa, ni napaka ali površnost, pač pa zavestno spremenjeno po njihovem okusu.
Vse priredbe so bile izvedene suvereno, energično, karizmatično. Repertoar je pester. Od nežnejših balad do glasnejših hitrejših klasik rokenrola.
Slišali pa smo tudi njihove avtorske pesmi. Skoraj vedno so avtorski komadi pri priredbarskih zasedbah peto kolo. Poslušalci v teh primerih navadno komaj čakajo, da se taki bendi vrnejo k priredbam, ki jih poznajo, da bo spet zanimivo.
Pri Social Blue pa njihovi avtorski komadi suvereno parirajo in žanjejo enako bučne aplavze. Ob prehodu od priredb k njihovim skladbam energičnost ne upade.

Zanimivo pri Social Blue je tudi menjavanje vlog. Glasbila in mikrofone si kar podajajo med seboj. Vsak je za vse. Prvi glas postane spremljevalni glas in obratno, kar naenkrat pevka prejme kitaro ali baskitaro ali kaj jaz vem… pa to še zdaleč ni samo šov ampak znajo tudi odigrati v rokadah.

Res so se presenetlivo dobro dorezali in naredili krasen žur. Če bi bil že naslednji dan taisti koncert, pa bi ga šel (sicer z malo tršim vratom) še enkrat poslušat.

Dekle in fantje, čestitke! Tako se dela v rokenrolu.
BITI BISTRICAOBSOTLIČAN JE ZAKON!

Comments are closed.