MLADINSKA IZMENJAVA V BISTRICI OB SOTLI: PRIJATELJSTVO PREKO HRVAŠKE MEJE BO ŠE ŽIVELO

mori.primoz@gmail.com

9 februarja, 2013

0 Comments

V Mladinskem društvu Bistrici ob Sotli smo strnili moči in izvedli tretjo mladinsko izmenjavo, tokrat dvostransko s hrvaško partnersko Građansko organizacijo za kulture (Gokul) iz Zboka. Prijateljstvo z mladimi Hrvati živi tudi po koncu izmenjave, nedavno smo s skupnimi močmi predstavili film, ki je nastal v in po enotedenskem druženju.

V mesecu avgustu je v Bistrici ob Sotli potekala dvostranska mladinska izmenjava »Pehar pogruntavščin«, a ker je bilo sedem dni premalo, da bi zaključili z montažo filma, se je naše prijateljstvo nadaljevalo tudi v mesecih po izmenjavi. In se bo tudi naprej, kajti na mladinski izmenjavi smo uspeli stkati trdne vezi, ki presegajo tudi takšne ovire, kot je denimo državna meja.

Udeleženci smo ustvarjali v likovni, fotografski in novinarski delavnici, največji izziv in eno izmed najlepših doživetij pa je bilo dvodnevno preživetje v naravi in pomoč pri delu na kmetijah. Ja, izmenjava je bila resda ekološko obarvana, med drugim smo se udeleženci naučili priprave naravnega mila, taborništva, v naravi so si nabirali hrano in si jo tudi sami pripravljali …

V Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli smo prvič izvedli dvostransko mladinsko izmenjavo. Do sedaj imajo v arhivu dve mednarodni, tokrat pa smo se lahko spopadli z nekoliko drugačnim izzivom, in sicer kako združiti vse udeležence, ko namesto petih majhnih skupin, prideta dve veliki. K temu so veliko pripomogle prostočasne aktivnosti – koncerti v Klubu Metulj in v skalovju neokrnjene narave, pa diskusijske delavnice, športne igre, skupni ogled filmov in dovolj prostega časa, v katerem so lahko spoznali bogastvo podeželskega okolja.

Po koncu enotedenske izmenjave je pred nami ostala naloga, in sicer dokončanje filma. Ne dolgo nazaj smo ga skupaj s hrvaškimi prijatelji tudi predstavili, ob tem pa zagotovili, da bo prijateljstvo ob vzhodni državni meji še živelo, saj nam je v teh mesecih uspelo zasnovali že dva nova skupna projekta.

Mladinska izmenjava Pehar pogruntavščin v Bistrici ob Sotli je del programa Evropske komisije, programa Mladi v akciji.

Film dvostranske mladinske izmenjave Pehar pogruntavščin si lahko ogledate na spletni povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=HzrdPeOeXZQ

Comments are closed.