EKO večer z Naro Petrovičem

mori.primoz@gmail.com

9 februarja, 2013

0 Comments

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli je gostilo ekologa, pisatelja, prevajalca, popotnika in predavatelja Naro Petroviča, ki je spregovoril o vlogi in pomenu ekovasi.

V vrsti predavanj, usmerjenih v ekologijo in kvalitetno življenje, so v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli minuli petek pravzaprav nadaljevali poglavje, ki so ga odprli že lani. Nekje v začetku preteklega leta jih je namreč prvič obiskal Nara Petrovič, tokrat je v Bistrico ob Sotli prispel drugič in predstavil še več svojega videnja s potovanj po svetu. Njegova bera znanja in izkušenj se iz meseca v mesec povečuje, prepotoval je praktično že vse evropske države in več krajev po svetu, nedolgo nazaj se je vrnil iz Nepala, v teh tednih pa že po Sloveniji prireja predavanja na temo trajnostnega razvoja in ekoloških naselij.

Nara Petrovič je ekolog, pisatelj, prevajalec, v prvi vrsti pa motivator, ki pri ljudeh uspešno vzbuja zanimanje za sonaravno življenje. Že dejstvo, da Nara živi v divjini, da venomer hodi bos in skoraj vedno med zobmi drži leseno palčko, ki nadomešča zobno ščetko, obiskovalce navdušuje. Med leti 2009 in 2012 je Nara Petrovič obiskal mnoga ekološka naselja in se udeležil štirih evropskih konferenc Globalne mreže ekovasi. Mnoge izkušnje je delil tudi z obiskovalci petkovega predavanja, ki je potekalo v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli. V dvournem druženju z domačini in okoliškimi obiskovalci je predstavil mnoge zamisli, s katerimi bi se lahko živeli prijazneje do narave. Govoril je denimo o naravnih gradbenih materialih in nasploh o gradnji bivanjskih prostorov, pa o zdravju, tradicionalnih vzorcih bivanja, samooskrbi in o ostalih rešitvah, ki bi uspele izboljšati naša življenja. Kot je dejal so pri nas ekološka naselja še v zametkih, zaenkrat premoremo le Naravice na Primorskem in zametke ekovasi v Kočevskem rogu, da bi nastalo kaj več, pa bo potrebno najprej spremeniti zahtevne birokratske postopke. Povsem drugače je v svetu, kjer oblasti vse bolj prepoznavajo pomen ekovasi, ki veljajo za inovativna središča, v katerih prevladuje preprosta tehnologija, socialna stabilnost in preseganje destruktivnega individualizma. Verjetno se bodo s časoma tudi pri nas ekovasi začele razvijati, kajti kot pravi Petrovič, je vse več ljudi, ki zavestno iščejo pot nazaj k zemlji in ljudem.

Časopis Oko (E.Š.)

Comments are closed.