25 let koncertov v Klubu Metulj

Andrej

2 decembra, 2022

0 Comments

Minilo je 25 let in sprašujem se, ali je to veliko ali malo, in se hitro skušam potolažiti, da je čas relativna komponenta. V tem obdobju, od prvega koncerta Dežurnih krivcev do danes, se je v Metulju zganil marsikateri mladi um in tudi kakšen malo manj mlad. To se dejansko pozna v naši majhni vasi, ki je skozi leta postala odprt prostor za izražanje kritične misli. Povod za prvi koncert je bila želja, da bi se v Metulju zgodilo nekaj več kot samo mladostniško rajanje. In seme se je prijelo, tudi negovati smo se ga naučili in zdaj je že mogočno drevo, ki ga je včasih treba braniti pred napadalci in zajedavci. Vse ostalo se potem lahko zgodi, ker ima dobre pogoje. Po teh 25 letih sem dojel, da mi za to, ker želim spremeniti svet na bolje, ni treba postaviti sebe in vsega okoli mene na glavo in se strahovito bojevati za spremembe. To mi je pomagal spoznati Metulj, eden in edini.

Andrej Boštjančič Ruda
Poleti leta 1996 je mladina v Bistrici ob Sotli (ponovno) zavzela prostor, ki se nahaja natančno pod odrom kulturnega doma. Dobro leto kasneje, decembra 1997, se je odvil prvi koncert: Klub Metulj je gostil mlado prleško zasedbo Dežurni krivci. To je bil prvi koncert na danes kultnem klubskem prizorišču in obenem povod za nastanek prvih bendov iz Bistrice ob Sotli.

Samo leto kasneje so se Dežurni Krivci vrnili na oder Kluba Metulj, kot predskupina pa je prvič nastopila bistriška zasedba Zmajev rep. Leta 1999 je bilo ustanovljeno Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, s tem pa je delovanje Metulja dobilo formalni okvir. Vzporedno z vedno pestrejšim koncertnim programom se je razvijala tudi lokalna glasbena scena. Prvima zasedbama Šaman (kasneje Malik) in Zmajev rep se je pridružil bend NoCenzura, kasneje pa še Eternia in (po razpadu prve) druga NoCenzura.

Prva samostojna plošča bistriškega benda je bila Ogenj skupine Zmajev rep iz leta 2003, leta 2005 pa je izšla kompilacija Urok, na kateri so pesmi vseh takrat aktivnih bistriških bendov (Eternia, NoCenzura, Malik in Zmajev rep). Takrat se je prvič govorilo o BoS fenomenu – o tem, da ima majhna skupnost z manj kot 1500 prebivalci močno avtorsko alternativno glasbeno sceno. Hkrati je bil Urok prvi večji projekt mladinskega društva.

Seveda so se že od samih začetkov iskali načini, kako se povezati z lokalno skupnostjo in kako najti dialog z drugače mislečimi. Temu so bili namenjeni številni pogovori z lokalnimi prebivalci ter tudi dogodki in akcije, ki so se dotikali vseh prebivalcev. Leta 1999 smo na primer organizirali čistilno akcijo in očistili del struge reke Bistrice, kar je za tiste čase delovalo precej odpičeno.

Danes, četrt stoletja kasneje po prvem špilu, ima društvo za sabo ogromno uspešnih projektov in se ves čas transformira v nekakšno platformo, ki nam ponuja prijave na številne razpise in možnost projektnih zaposlitev približno trem osebam letno, kar v tako majhni skupnosti ni malo. Koncertni program živi še naprej in je bogatejši in raznovrstnejši kot kadarkoli, glasbeniki in bendi iz Bistrice ob Sotli so prav tako izjemno aktivni, starejšim pa se priključujejo tudi mladi. Vse to bo jasno razvidno iz vrste dogodkov, ki bodo pospremili jubilej koncertov v Klubu Metulj.

Z veseljem vam predstavljamo praznični program in vas vljudno vabimo k obisku.

Sobota, 3. 12., ob 20.00 Mini festival svobodno improvizirane glasbe
RuŽa reda (Žarko Jovanovski: poezija, Andrej Boštjančič Ruda: kitara)
Vidmar / Jenko / Furlan (Tea Vidmar: glas, Žiga Jenko: glas, Gal Furlan: bobni)
Shoe and Shoelaces (Jure Boršič: alt saksofon in klarinet, Jaka Berger: bobni in
modularni sintetizator)
Vid Marko Jošt (Vid Drašler: tolkala, Marko Jenič: violina, Jošt Drašler: kontrabas)
Teresa Riemann (solo, bobni)
 
Torek, 6. 12.
ob 11.00 Tiskovna konferenca
Predstavitev delovanja Kluba Metulj za medije in zainteresirano javnost, moderator: Jan Kozlevčar
ob 14.00 Alelujanje Ustanove Pohorski Bataljon
Konferenca slovenskih samoniklih prizorišč, združenih v UPB
 
Sobota, 10. 12., ob 19.00
Projekcija filma Žica, ki ga je režirala Tiha K. Gudac
Canyon Observer
DJ Bigor
 
Nedelja, 11. 12., ob 18.00 Modus operandi
Predstavitev knjige Modus operandi Simona Černelča, Založba Kulturni center Maribor

Sobota, 17. 12., ob 20.00
38. LGBT filmski festival: projekcija celovečernega dokumentarnega filma
LGBT_SLO_1984, ki ga je režiral Boris Petkovič
Dežurni krivci
Broken Lock
Jegulja
 
Nedelja, 25. 12., ob 21.00 Vsi BoSi
Nastopile bodo zasedbe, v katerih je vsaj en član iz Bistrice ob Sotli.
Tititi
Disco Quality
Brencl banda

Ponedeljek, 26. 12., ob 21.00 Jana Tavčer
Predsednica MD BoS, študentka veterine in glasbenica, se je rodila istega leta in istega decembra, kot se je zgodil prvi koncert v Metulju. Na svoj rojstni dan nam bo predstavila prvenec in nam priredila zabavo.

Sreda, 28. 12., ob 21.00 Finale
Zaključili bomo z dvema odličnima zasedbama in Zagreba eno iz Bistrice ob Sotli.
Dunraven
Djeca!
Jastreb

Nekaj dodatnih virov o zgodovini scene v Bistrici ob Sotli:

Dokumentarec Urok:

Knjiga Rock ob Sotli:

POVEZAVA

Film Rock ob Sotli:

Reportaža s festivala Defencing 2022 Luksuz produkcije

Comments are closed.