Pre-Improcon glasbena delavnica / Mario Rechtern in Linda Sharrock
07
Aug
2017

Pre-Improcon glasbena delavnica / Mario Rechtern in Linda Sharrock

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj

Glasbena delavnica različnih pristopov k improvizaciji in kompoziciji skozi povezovanje in komunikacijo posameznikov. Usmerjala bosta Mario Rechtern in Linda Sharrock. K udeležbi vabljeni vsi, ki vas zanima komunikacija, improvizacija in kompozicija. Delavnica bo potekala od 7. do 9. Avgusta 2017 v prostorih Kluba Metulj.  Zainteresirani se lahko prijavite na naslov: mitja@pekarna.org . Delavnica je pred dogodek kongresa Improcon, ki med 11. In 15. avgustom poteka na gradu Veliki Tabor – Desinič Hrvaška in v Klubu Metulj v Bistrici ob Sotli. Delavnico podpira Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

 

Mario Rechtern (1942, Berlin) je premalo znano ime free jazza in svobodno improvizirane glasbe, čeprav se v svobodnjaških in avantgardnih glasbenih vodah giblje že od konca šestdesetih. Saksofonist in klarinetist je po diplomi na Mozarteumu v Slazburgu študiral v Pragi in nato na Univerzi v Wisconsinu. Prav tam se je na začetku sedemdesetih srečal z afroameriško godbeno tradicijo in igral v Open Rehearsal Black Music Orchestra. Po selitvi na Dunaj sredi sedemdesetih letih se je preživljal kot scenograf v gledališču in operi, hkrati pa je bil aktiven na tamkajšnji svobodnjaški sceni. Veliko je sodeloval z improvzatorjem Fritzem Novotnyjem iz zasedbe Reform Art Unit, v kateri so med drugim igrali Sunny Murray, Paul Fields, Sepp Mitterbauer, Leena Conquest, Linda Sharrock in drugi. V devetdesetih ga najdemo še v RAU Subway Perfgormance, Music for Free Thinkers, NYC (Blaise Siwula/Weasel Walter), New Language Collaborative… Kot solist velja za enega najbolj avtentičnih, izjemno ekspresivnih in silovitih evropskih saksofonistov, kar se najjasneje izraža na njegovih živih nastopih.

Linda Sharrock (tudi Lynda Sharrock, rojena leta 1947 v Filadelfiji) je ameriška jazzovska pevka, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letiih tesno sodelovala s free-jazzovskim veteranom Pharoahom Sandersom, prav tako pa tudi s svojim tedanjim možem, enim redkih kitaristov prvega vala free jazza Sonnyjem Sharrockom in flavtistom Herbiejem Mannom. Ena njenih najbolj znanih vokalnih izvedb je zabeležena na plošči Black Woman, ki jo je leta 1969 posnela s Sharrockom. Od konca sedemdesetih živi na Dunaju, kjer je dolga leta sodelovala s Franzom Koglmannom, Ericom Watsonom in Wolfgangom Puschnigom, pa tudi z zasedbami Pat Brothers, Red Sun in AM4.