NKC/SundayNoise: prenos nastopa T’Hommage iz Studia 26
17
Jan
2016

NKC/SundayNoise: prenos nastopa T’Hommage iz Studia 26

  • Kraj:Bistrica ob Sotli, Slovenija
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:20:00

SundayNoise in Klub Metulj se s prenosom koncerta iz Studia 26 Radia Slovenija programa ARS pridružujeta rojstnemu dnevu umetnosti in mednarodnemu zvočnemu dogodku v živo.

Vabljeni da se nam v nedeljo 17. januarja ob 20h pridružite na Zvočni točki v Klubu Metulj, kjer bomo skupaj prisluhnili prenosu programa radia ARS.

17. januar 2016 – Rojstni dan umetnosti

MEDNARODNI ZVOČNI DOGODEK V ŽIVO – V SATELITSKEM PRENOSU EBU

Rojstni dan umetnosti je poseben radiofonski večer EBU (European Broadcasting Union) skupine Ars Acustica, v katerega se tudi tokrat vključuje Program Ars. Zvočna darila umetnosti iz evropskih radijskih postaj bomo lahko med 8. uro zvečer in polnočjo poslušali na Programu ARS. Pridružite se nam tudi pri praznovanju na ZVOČNIH TOČKAH (Galerija ŠKUC, Klub Metulj, Kino Šiška) in prek VIDEO STREAMA iz Studia 26.

O Rojstnem dnevu umetnosti (EBU Art’s Birthday Party)
17. januar ima že vrsto let posebno mesto za tiste umetnike, ki sledijo na prvi pogled nekoliko nenavadni zamisli Roberta Fillioua, člana umetniškega gibanja fluxus. Filliou je 17. januarja leta 1963 namreč izjavil, da se je umetnost rodila na ta dan pred natanko milijon leti, ko je nekdo vrgel suho gobo v vedro vode. V ludističnem predavanju o zgodovini umetnosti je Filliou nadaljeval, da niti ni pomembno, kdo je bil ta človek. Ta je danes mrtev, umetnost pa je živa. Kakorkoli že, ta nam neznani človek je dopoldan 17. januarja pred milijon in 52 leti sedel ob potoku ter se vprašal, kam potoki tečejo in zakaj, kaj je njihov namen in kam gredo. Filliou je nato nadaljeval s pripovedjo o človeku, ki je na 17 februarja pred 100.000 leti zajel pest snega, ga približal ušesu, ga stisnil in poslušal njegovo škripanje. Ta niz dogodkov je Robert Filliou povezal v lastno, precej absurdno zgodovino umetnosti, najbolj pa je odmevala njegova trditev o rojstvu umetnosti, s katero je pričel praznovanje rojstnega dne umetnosti. »Zaprite šole in tovarne!« je pozneje razglašal Filliou. »Naj se vsi ljudje najedo torte in naj ustvarjajo! Prihodnjič naj bo praznik dvodneven, naslednje leto še dan daljši, vse dokler ne bo vsak dan dan praznovanja umetnosti, in takrat bomo lahko vsi nadaljevali s svojimi življenji.«

Filliou je umrl leta 1987, nekaj let pozneje pa se je skupina umetnikov odločila nadaljevati njegovo nenavadno gesto. Po vseh takrat razpoložljivih omrežjih so začeli širiti idejo o vsakoletnem praznovanju v čast umetnosti in udejanjati njegovo zamisel mreže “večnega praznika”. Fillioujevo zamisel je v zadnjem času prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20-minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo umetnosti. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na dveh satelitskih kanalih, Haydn in Liszt, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov.

V Rojstni dan umetnosti se že tradicionalno vključuje tudi Radio Slovenija s prispevki programa Ars. Ti si prizadevajo ustvarjati premišljena srečanja improvizacij, glasbenega eksperimenta in poezije. Lanski prispevek s kosovelovskim naslovom Veseli. dinamični. relativni. so oblikovali Irena Tomažin (vokal, diktafoni), Vid Drašler (bobni, tolkala) ter člani kolektiva Cirkulacija 2 (Boštjan Leskovšek, Stefan Doepner in Borut Savski). Njihov nastop je na voljo tudi kot video na portalu RTV 4D.
Tokrat bomo iz Studia 26 spremljali nastop za naslovom…
O T’Hommage
Projekt T’Hommage je sprva nastal kot happening osmih zasedb oziroma posameznikov po zamisli skladateljice in elektroakustične ustvarjalke Bojane Šaljić Podešva in zaživel decembra lani v Španskih borcih. Tokrat zvočno-besedni performans štirih ustvarjalcev v prenosu EBU posredujemo še na mednarodne radijske valove, kjer se vsako leto 17. januarja odvije praznovanje Rojstnega dne umetnosti.
V dogodku T’Hommage se tokrat srečujejo miniature Bojane Šaljić Podešva in besedno-zvočne akcije tria Čučnik, Pepelnik, Grom. Povezuje jih poezija Tomaža Šalamuna – elektroakustični nastopi njegovo igro in sprevračanje besed prevajajo v polje čistih zvokov, nastopi tria pa se z branjem, rabo gramofonov, igrač in drugih predmetov poigrajo z zvočnostjo besed. Srečanje ustvarjalcev, srečanje besede in zvoka, ki se tako napaja iz Šalamunove poezije, ni izključno posvetilo Tomažu Šalamunu, temveč posvetilo tistemu človeku sedanjosti, ki je buden, živ in živahen, eleganten v svoji aktivnosti in odzivnosti, ki ne otopi v okoliščinah, temveč ustvarja, ljubi in pleše z življenjem.

O nastopajočih

Bojana Šaljić Podešva je skladateljica, ki deluje pretežno na področju elektroakustične glasbe, občasno pa se podaja tudi v sfere performansa v živo in instalacije ter sodeluje v vizualnih in performativnih projektih.

Zaključila je študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in podiplomski študij elektroakustične glasbe v razredu Dietra Kaufmanna na dunajski Univerzi za glasbo. Izpopolnjevala se je tudi pri Brunu Liberdi, Wolfgangu Mittererju, pri Françoise Barrière na inštitutu IMEB v Bourgesu (Francija), kar ji je omogočila štipendija programa UNESCO-Aschberg, ter pri Richardu Boulangerju na 9. Mednarodni akademiji za novo glasbo in zvočno umetnost v Seefeldu na Tirolskem (Avstrija), kar ji je omogočila štipendija društva KulturKontakt Austria. Prerez svojega ustvarjanja s tega področja je predstavila na avtorski zgoščenki Welcome to the Dooshaland. Prav tako ji je zelo blizu komorna glasba, ki dopušča neposredni kontakt z izvajalci.
www.bojanasaljic.si

Primož Čučnik je pesnik, občasni esejist in prevajalec, njegova knjiga Dve zimi (1999) je dobila nagrado za najboljši prvenec. Sledile so zbirke: Ritem v rôkah (2002), Oda na manhatanski aveniji (2003, soavtorstvo s Podlogarjem in Karižem), Akordi (2004), Nova okna (2005), Sekira v medu (izbrane pesmi, 2006). Pesniška zbirka Delo in dom (2007) je leta 2008 dobila nagrado Prešernovega sklada, zbirka Kot dar (2010) pa Jenkovo nagrado za leto 2011, zbirka Mikado (2012) pa Veronikino nagrado. Njegova zadnja izdaja je zbirka Trilogija (2015).

Je odgovorni urednik revije Literatura in ustanovitelj ter urednik založbe Šerpa. Sodeloval je na ploščku Košček hrupa in ščepec soli in je član skupine Čučnik, Pepelnik, Grom. Rojen je, živi in dela v Ljubljani.
http://www.sploh.si/primozcucnik.html

Ana Pepelnik je pesnica in prevajalka. Njen prvenec Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo je izšel leta 2007, dve leti kasneje, leta 2009, je pri isti založbi izšla druga knjiga, Utrip oranžnih luči na semaforjih, zadnja, z letnico 2013, pa ima naslov Cela večnost. Leta 2015 je pri založbi LUD Šerpa (zbirka Luda Šerpa) izšla njena četrta pesniška zbirka Pod vtisom.

Prevaja (pretežno) poezijo iz (pretežno) ameriške literature: Elizabeth Bishop, James M. Schuyler, Matthew Zapruder, Joshua Beckman, Noelle Kocot, Matthew Rohrer in v angleščino: Tone Škrjanec in Primož Čučnik. Sodeluje pri mednarodnem pesniškem spletnem in multimedijskem projektu Metropoetica, kot govorka daje glas zvočno pesniškim performansom (v duetu s pesnikom Andrejem Hočevarjem in v triu Čučnik, Pepelnik, Grom).
http://www.ludliteratura.si/avtor/ana-pepelnik/

Tomaž Grom je kontrabasist in skladatelj. Kot improvizator se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa, tudi v kombinaciji z elektroniko. Njegovo ustvarjanje zaznamuje nenehno raziskovanje lastnega zvočnega potenciala, pri čemer ga vodi princip spontanosti. V zadnjem času sodeluje z v triu Trojnik z Vidom Drašlerjem in Cenetom Resnikom (plošča Moje uho ima ostre robove, 2015), v duu Tilt s Taom G. Vrhovcem Sambolcem (plošči Dvojik, 1999 v sodelovanju s Primožem Čučnikom in Tilt, 2006), Ireno Tomažin, Seijirom Murayamo (plošča Nepretrganost, 2010) in drugimi. Leta 2014 je predstavil samostojno ploščo Sam, za…
Gostoval je na festivalih po Evropi in Kanadi. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav. Je tudi umetniški vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti, ter z izobraževanjem in založništvom.
http://www.sploh.si/tomazgrom.html

 

 

FB: https://www.facebook.com/events/1686625018279579/