NKC/SundayNoise: Koncert improvizirane glasbe (Mario Rechtern, Linda Sharrock, Vid Drašler, Jošt Drašler)
25
Jan
2015

NKC/SundayNoise: Koncert improvizirane glasbe (Mario Rechtern, Linda Sharrock, Vid Drašler, Jošt Drašler)

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:08:00 pm

Vrača se stari znanec pihalec Mario Rechtern. Prijateljska vez med glasbenim izrazom dveh generacij se ozvočuje in utrjuje. Tokrat v goste prihaja skupaj z Lindo Sharrock, legendarno free jazz vokalistko. Pričakujemo čuten glasbeni večer med igro Rechtern/Sharrock in bratov Drašler.

Nastopijo:

Mario Rechtern – saksofoni
Linda Sharrock – vokal
Vid Drašler – tolkala
Jošt Drašler – kontrabas

Mario Rechtern (1942, Berlin) je premalo znano ime free jazza in svobodno improvizirane glasbe, čeprav se v svobodnjaških in avantgardnih glasbenih vodah giblje že od konca šestdesetih. Saksofonist in klarinetist je po diplomi na Mozarteumu v Slazburgu študiral v Pragi in nato na Univerzi v Wisconsinu. Prav tam se je na začetku sedemdesetih srečal z afroameriško godbeno tradicijo in igral v Open Rehearsal Black Music Orchestra. Po selitvi na Dunaj sredi sedemdesetih letih se je preživljal kot scenograf v gledališču in operi, hkrati pa je bil aktiven na tamkajšnji svobodnjaški sceni. Veliko je sodeloval z improvzatorjem Fritzem Novotnyjem iz zasedbe Reform Art Unit, v kateri so med drugim igrali Sunny Murray, Paul Fields, Sepp Mitterbauer, Leena Conquest, Linda Sharrock in drugi. V devetdesetih ga najdemo še v RAU Subway Perfgormance, Music for Free Thinkers, NYC (Blaise Siwula/Weasel Walter), New Language Collaborative… Kot solist velja za enega najbolj avtentičnih, izjemno ekspresivnih in silovitih evropskih saksofonistov, kar se najjasneje izraža na njegovih živih nastopih.

Linda Sharrock (tudi Lynda Sharrock, rojena leta 1947 v Filadelfiji) je ameriška jazzovska pevka, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letiih tesno sodelovala s free-jazzovskim veteranom Pharoahom Sandersom, prav tako pa tudi s svojim tedanjim možem, enim redkih kitaristov prvega vala free jazza Sonnyjem Sharrockom in flavtistom Herbiejem Mannom. Ena njenih najbolj znanih vokalnih izvedb je zabeležena na plošči Black Woman, ki jo je leta 1969 posnela s Sharrockom. Od konca sedemdesetih živi na Dunaju, kjer je dolga leta sodelovala s Franzom Koglmannom, Ericom Watsonom in Wolfgangom Puschnigom, pa tudi z zasedbami Pat Brothers, Red Sun in AM4.

Vid Drašler je bobnar in tolkalec, ki se uveljavlja predvsem kot izjemno aktiven improvizator na področjih svobodno improvizirane glasbe in free-jazza. S triom Drašler/Karlovčec/Drašler je izdal ploščo Stir ter koncertiral po Sloveniji, Srbiji, Hrvaški, Italiji, Avstriji in Češki. Kot solist je letos pri Zavodu Sploh izdal ploščo Kramljanja. Igra še v triu Trojnik in raznih kombinacijah z vidnejšimi slovenskimi improvizatorji, v preteklosti pa je bil aktiven v jazzovskih in rockovskih zasedbah Balžalorsky – Drašler 3o, Zmajev Rep, Kombo Zlatka Kaučiča, Malik in Orkestrada. Bil je eden stebrov alternativne scene v svojem rodnem mestu Bistrica ob Sotli, danes pa se s humanistično umetniškim društvom O proti poneumljanju bori na Vrhniki. Aktiven je tudi kot pedagog – učitelj bobnov. Igral je z glasbeniki, kot so: Zlatko Kaučič, Andrej Fon, Vitja Balžalorsky, Samo Kutin, Jošt Drašler, Marko Karlovčec, Andrej Boštjančič, Tomaž Grom, Tao G. Vrhovec Sambolec, Cene Resnik, Ana Kravanja, Boštjan Gombač, Boštjan Simon, Matija Krečič, Janez Dovč, Goran Krmac, Mario Rechtern, Sabir Mateen, Johannes Bauer, Evan Parker, Petr Zelenka…

Jošt Drašler je poleg muzikologije študiral tudi kontrabas na deželnem konzervatoriju v Celovcu pri prof. Uliju Langthalerju. (free jazz, svobodna improvizacija, flamenco, avant rock…). V zadnjem času se intenzivno ukvarja s področji sodobnih glasbenih praks. Redno se namreč udeležuje (in tudi soorganizira) delavnic svobodno improvizirane glasbe (BCMF, Raziskava refleksija, Mariboring, 4 States Sessions idr.) in sodeluje z Zavodom sploh, kot sokurator programskega sklopa Neforma. Ima pestro paleto sodelovanj z najrazličnejšimi glasbeniki iz zelo raznorodnih žanrskih in nadžanrskih miljejev. Od free jazza preko svobodne improvizacije, do flamenka in avant rocka. V preteklosti namreč beleži članstva v bendih, kot so: Zmajev rep, Malik, Kombo Zlatka Kaučiča, Balžalorsky Drašler 3o, Aleš Rendla sekstet in mnogi drugi. Lansko leto je z bandom Drašler/Karlovčec/Drašler trio izdal ploščo z naslovom Stir, ki je izšla pod okriljem založbe Zavod sploh v koprodukciji z L’innomable, s katero je koncertiral po Sloveniji, Češki, Avstriji, Italiji, Franciji, Srbiji in Hrvaški. Sodeloval je (z mnogimi še vedno sodeluje) z glasbeniki, kot so: Zlatko Kaučič, Tomaž Grom, Kaja Draksler, Vasko Atanasovski, Vlatko Stefanovski, Jure Pukl, Herb Robertson, Evan Parker, Johannes Bauer, Sabir Mateen, Martin Kuchen, Boštjan Gombač, Vitja Balžalorsky, Mario Rechtern, Cene Resnik, Andrej Fon, Samo Kutin, Ana Kravanja, Boštjan Simon, Bojan Krhlanko…