Nkc/SundayNoise: Brgs – Bas Trio (Slo/Ita) & Black Barakuda (Slo)
24
Apr
2016

Nkc/SundayNoise: Brgs – Bas Trio (Slo/Ita) & Black Barakuda (Slo)

  • Kraj:Bistrica ob Sotli, Slovenija
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:20:00

Nedeljski jazz večer med free jazzom in rockom. Na oder kluba se po destletju, tokrat kot kitarist vrača Bor Zakonjšek. Na zadnje je na odru sedel kot bobnar zasedbe Moonlight Sky. Deset pa mineva tudi od izdaje ene zanimivejših domačih jazz plošč mlajše generacije Brgstime – Bas Trio v zasedbi: Samo Šalamon – kitara, Jaka Berger – Bobni in Achille Succi – alt saksofon, bas klarinet.

 

Glasba zasedbe Black Barracuda, je zmes jazz rocka in improvizirane glasbe, ki pa včasih zadiši po stoner rock elementih.Od melanholičnih kitar do močnih bobnarskih vložkov trio gradi na spontanih kompozicijah, ki pa se sprostijo ob lahkotnem improviziranju funk ritmov.Avtor glasbe in aranžmajev je kitarist in bobnar Bor Zakonjšek, ki že vrsto let koncertira na slovenski sceni na “malo manj znanih odrih”.Bobnar Kristjan Buzeti pa je prekaljen maček ki mu menjava glasbenega stila vedno pomeni izziv za njegov močen ustvarjalni stil.Zasedbi se je pridružil še basist jure Capuder, ki je z svojim ustvarjalnim igranjem na bas popeljal zasedbo na na nov glasbeni nivo.

Bor Zakonjšek – kitara
Jure Capuder – bas
Kristjan Buzeti –  bobni

BRGS – BAS TRIO

https://brgstime.bandcamp.com/album/brgstime-bas-trio-2

 

Samo Šalamon – el. kitara

Jaka Berger – Bobni

Achille Succi – alt saksofon, bas klarinet

 

Dr. Samo Šalamon je po mnenju svetovnih kritikov eden najbolj zanimivih kitaristov in komponistov mlajše generacije, ki so se v zadnjih letih pojavili na svetovni jazz sceni. Med  drugim ga je enciklopedija Penguin Guide to Jazz uvrstila med najboljše komponiste v jazzu  na svetu, ugledna ameriška revija Guitar Player pa med 10 najbolj vročih novih kitaristov na svetu.

Svojo glasbeno pot je pričel s študijem klasične kitare v Mariboru. Decembra 2000 je en mesec živel in študiral v New Yorku pri enem najboljših jazz kitaristov v zgodovini jazza, Johnu Scofieldu.  V svojih začetnih letih jazza se je učil jazz kitare pri velikih mojstrih, kot so Rudy Linka, Tim Brady in Andrea Allione.

 

Jaka Berger je že leta eden tistih centralnih motorjev domače neodvisne scene, brez katerih si težko predstavljamo tako njeno javno podobo kot njeno aktivno drobovje. Znotraj vrste mlajših kreativcev gre v njegovem primeru nedvomno za prototipsko pojavo, za pobudnika, ki koplje v vse pore telesa nekomercialne kulture. V prvi vrsti ga seveda poznamo kot glasbenika – bobnarja in zvočnega raziskovalca, vendar je že zgodaj moral večkrat z glavo skozi zidove svojih okolij, tako da ga je nuja oblikovala tudi v organizatorja dogodkov, založnika, radijskega sodelavca, v zaganjalca aktivnih prostorov ter skupnosti. Z Markom Karlovčecom je igral v Radical Improvisation Duo, sodeloval s kitaristom Samom Šalamonom, bil vodja zasedbe Sportbilly Krši Embargo, tolkalskega dueta JakaundKiki, kot Brgstime ustvarja solo projekte in dela z zasedbami, je (so)avtor projekta Partija, igra v The Stroj Machine in v kultni Borghesia in improvizira s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki.

 

Achille Succi, letnik 1971, je glasbeno pot začel kot samouk, kasneje pa so mu umetniške štipendije omogočile študij na različnih prominentnih glasbenih konservatorijih kot so: Berklee College of Music, Dave Liebman master classes, and Kopenhagen  Rhythmic conservatory, Siena Jazz. Skozi njegova dela, kjer je sodeloval z že uveljavljenimi jazzisti, so ga prepoznali tako kritiki kot založniki in tako je tudi sam postal eden izmed prominentnih glasbenikov in pedagogov prepoznaven tudi izven evropskega polja jazz glasbe. Njegove plošče se pojavljajo na legendarnih založbah kot so: Soul Note, Leo Records, Splasc(h), itd.

“Succi is comfortable in most any setting, and sports a complex style, highlighting his cunning improvisation acumen. He transmits a commanding musical presence, whether hammering out gruff and explosive phrasings on bass clarinet, or tempering flows and ideas via sweet-toned melodies or when rocketing to the boundaries of reason on alto sax.”

 

http://www.achillesucci.it/main/
http://www.samosalamon.com/
http://brgstime.bandcamp.com/