NKC: Diamond Terrifier (NY/USA) & Patrick Higgins (NY/USA)
19
Oct
2014

NKC: Diamond Terrifier (NY/USA) & Patrick Higgins (NY/USA)

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:09:00 pm

V Klub Metulj prihajata dva prvoborca New Yorške eksperimentalne glasbe s solističnima nastopoma. Tokratni dogodek je popotresni sunek evropske turneje njunega benda Zs, ki je svojo letošnjo pot po starem kontinentu začel v ljubjanskem Kinu Šiška.

Sam Hillmer je naziv Diamond Terrifier (ki izhaja iz tibetanskega budizma kot izpeljanka imena Vajravārāh) prvič uporabil za poimenovanje svojih dveh kompozicij zasedbe Zs s kritiško izjemno čislane plošče New Slaves iz leta 2010. Prva plošča pod imenom Diamond Terrifier kot solo inkarnacije se je pojavila leta 2011 (kaseta Himalayan Appalachia za Sockets Records). Odtlej pa je nanizal še tri izdaje: poleg že omenjene The Subtle Body Wears a Shadow, še EP Shrine Flu za WORDS+DREAMS, nato pa prodorni Kill The Self That Wants To Kill Yourself za newyorško založbo Northern Spy (Ceramic Dog, Deerhoof, The Necks, Zs…).

Diamond Terrifier (ki se ga v zadnjem času prijema tudi sukaško ime The Oracle DJs) igra težko oprijemljivo mešanico raznolikih sodobnih muzik. Prvo je njegovo intenzivno prepihovanje saksofona, nato pa dolga serija elektronskih pomagal, ki mu omogočajo vse od rožnatega koloriranja tona do sprožanja raznolikih semplov, ki se nanašajo tudi na pop kulturo.

Hillmer, domačin plodnega Brooklyna, sicer delavec v šolstvu in sociali, budist, aktivist, intermedijski umetnik in občasni pisec, nam bo prikazal svojo alternativno vizijo sodobne mejne muzike, ki je ne gre zamuditi, saj ponuja več kot le nekaj plodnih iztočnic za poslušalsko raziskovanje med nojzom, sodobno kompozicijo ter popularnimi godbami.

Patrick Higgins je v New Yorku delujoči skladatelj/glasbenik, ki ga publikacija The New Yorker na nekem mestu opiše kot enega “prvih gibal lokalne avantgarde”. Higgins je v preteklosti skladal za nekaj vodilnih ameriških komornih sestav, tolkalskih zasedb, godalnih kvartetov ter manjših ansamblov in solistov. Med njegovimi kompozicijami prav tako najdemo dela za televizijo, muzejske razstave ter kratka in dolgometražna filmska dela. Higgins je kitarist in skladatelj za zasedbo Zs, ki New York Times proglaša za “enega najmočnejših avantgardnih bendov v New Yorku”.

Kot solist nastopa tako s klasično akustično, kot z električno kitaro, s katerima ukrivlja meje žanrov. Je mojster razširjene tehnike in elektronske obdelave signala. STEREO, njegova plošča kvadrofoničnih kompozicij za kitaro je bila razglašena za ploščo leta 2012 pri Impose Magazine, Tiny Mix Tapes pa jo je označil kot delo “vizionarske mojstrske kitarske obrti”. Tudi njegov elektro-akustični projekt Bachanalia, projekt re-interpretacij del velikega baročnega mojstra je prejel neštevna priznanja. Novembra lani je pri Ex Cathedra Records izšla posebna dvojna LP izdaja Higginsovega String Quartet No. 2 z dodanim elektro-akustičnim remixom Glacia.

diamondterrifier.com
diamondterrifier.tumblr.com
newmusicbox.org/articles/audience-cultivation-in-american-new-music

http://www.patrickhigginsmusic.com/

http://www.youtube.com/watch?v=LvClz11Gll8
http://vimeo.com/87082663