Koncert: Les Rhinocéros (USA), Vid Drašler solo (BoS)
26
Jul
2014

Koncert: Les Rhinocéros (USA), Vid Drašler solo (BoS)

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:09:30 pm – 12:00 pm

Kaj imajo skupnega John Zorn, Tomaž Grom in Zlatko Kaučič? Brez njih ne bi bilo koncertnega večera, ki bo poskrbel da se bomo ob Sotli za trenutek spet počutili kot v centru glasbenega vesolja. Večer mladih velikanov posvečen naprednim muzikam.

NKC predstavlja tokrat izjemoma sobotni koncert, ki si ga upa napovedati kot koncert leta. Najprej bo Vid Drašler predstavil svojo solo ploščo, ki je za zavod Sploh izšla letos in je posvečena Zlatku Kaučiču, mentorju ki je zaslužen za razvoj mladih glasbenikov, posebej tolkalcev. Zavod Sploh na domačem glasbenem terenu predstavlja tisto gonilno silo naprednih muzik, za katero bi lahko rekli, da je podobna tisti svetovno znani New Yorški založbi Tzadik, ki jo poganja glasbenik John Zorn. Tako kot Zorn skrbi za razvoj mladih glasbenikov preko atlantika, pa prav to na domačih tleh počne Tomaž Grom in zavod/založba Sploh. In tokrat nam v goste prihajajo varovanci založbe Tzadik – odlični trio Les Rhinocéros. Sicer že znanci domačih odrov, se bodo v teh krajih mudili prvič, zato si nikar ne dovolite zamuditi tega posebnega večera, ko se bodo srečevale napredne glasbene interpretacije mladih instrumentalistov.

Les Rhinocéros v živo prepričajo s samosvojo interpretacijo mešanja različnih glasbenih stillov, od minimalističnih rockerskih prijemov v standardni reggae/dub in iz čistega metalskega šusa v klezmer in spet nazaj v rockersko postavitev. Vmes pa se seveda najde prostor za  ambientalne vložke. Čeprav so vsi trije člani vrhunski glasbeniki, ki vsak na svoj način prepričajo z izvedbo, pa je vseeno bobnar Jonathan Burrier tisti, ki posebej izstopa s samosvojim na videz lahkotnim igranjem, na minimalističnem setu bobnov. Še posebej pa je potrebno poudariti njihovo neizmerno uživanje na odru, ki se v trenutko preseli tudi pod oder. Torej rezervirajte datum in vabljeni na ples.

Ko je govora o zanimivih bobnarjih se seveda takoj spomnimo na lokalnega tolkalskega maestra Vida Drašlerja, ki te dni predstavlja svoj nov projekt, solo nastop, ob katerem je letos izšla tudi plošča. Vida domačemu občinstvu ni potrebno posebej predstavljati, na NKC se je v zadnjih letih predstavljal v duetu in triu Drašler-Karlovčec-Drašler, katerih plošča je tudi že zunaj.

Obeta se nam torej noč bobnarjev.  Vabljeni.

 

http://www.tzadik.com/

http://www.sploh.si/

http://lesrhino.bandcamp.com/

 

https://www.facebook.com/LesRhinoceros

 

lesrhino

vid2

 

Recenzija Aleša Rojca za RŠ:

vid

 

Hailing from the Washington, DC area, the young band Les Rhinocéros delivers a crazy world in sound, blending aspects of rock, world music, noise, ambient and jazz. The trio of teenagers was formed in 2008 while the players were still in high school, and has developed since then into an intense and wildly imaginative group that takes music to its extremes. Emotional, minimalistic, intense and grooving, this is music that goes beyond imagination to the edges of sanity. The group continues their sonic experiments by adding unusual instruments into the traditional rock band setting.

For their second CD for Tzadik, this fabulous trio takes a step toward tradition with a heavy CD of music for the classic format of guitar, bass and drums. Recorded at Bill Laswell’s Orange Studio by James Dellatacoma, the sound is as intense and powerful as the music. Les Rhinocéros II is a strong second release by this tight and razor sharp new band of musical renegades.

night11_les_rhinoceros

Michael Coltun: Basses, Effects, Loops, Noise, Toys, Guitars, Percussion, Kamel N’goni

Amit Peled: Guitars, Effects, Loops, Noise

Jonathan Burrier: Drums, Percussion

plakat lesvidNET