Kolomonov žegen 2016 – NIET (+ Low Peak Charlie)
29
Oct
2016

Kolomonov žegen 2016 – NIET (+ Low Peak Charlie)

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:22:00 – 02:00

Festival Kolomonov žegen nadaljuje s tradicijo, ki se je razvila kar sama od sebe: znova bo v gosteh legendarni slovenski bend, ki poje v slovenskem jeziku. Tokrat pa bodo, kar ni bil vedno primer, materinščino uporabljali tudi člani mladega benda, ki nastopi prvi.

NIET je ena najbolj prepoznavnih punk zasedb slovenskega porekla. Skupina je nastala leta 1983 in, po nekaj kadrovskih rošadah in prekinitvah, zamrla leta 1988. Leta ’91 je od prevelike doze heroina umrl legendarni frontman Primož Habič. Kakor se rado zgodi, je šele po njegovi smrti bend postal zares slaven. Niet je torej, čeprav je deloval v osemdesetih, najbolj zaznamoval generacijo, ki je odraščala v devetdesetih letih. Sem lahko brez najmanjšega dvoma vključimo tudi mlade, ki so leta ’96 ‘zaskvotali’ Klub Metulj.

Melanholični punkerji so na presenečenje vseh ponovno zaživeli leta 2008. Velike čevlje prejšnjega vokalista je suvereno obul Borut Marolt. Kmalu po prvem preizkusu v živo so razprodali in navdušili Križanke.

V naslednjih letih so sledile tri studijske plošče; leta 2010 ‘Trinajst,’ leta 2012 ‘Rokovnjači’ (zbirka pesmi, ki so jih naredili za istoimen punk musical) in nazadnje leta 2014 plošča ‘V bližini ljudi.’ Gre za sploh prve studijske albume benda, ki je v osmedesetih izdal nekaj singlov, legendarno kaseto ‘Srečna mladina’ in posnetke koncertov. Ti albumi – seveda pa tudi odlične predstave v živo – so potrdile, da ‘novi’ Niet niso ponaredek originala, pač pa bend, ki živi in se razvija.

Low Peak Charlie pa so zasedba, ki bo grela ozračje pred zvezdami večera. Svoje tehnično suvereno avtorsko muziciranje začinijo jamajškimi stili (ska, reggae in dub) in po drugi strani s trdimi riffi v stilu Rage Against the Machine, vse skupaj pa nadgradijo z neposrednimi družbeno-kritičnimi besedili v slovenskem jeziku. Spomnijo na Dubioza Kolektiv ali pa na legendarne Fishbone. Bend je po dveh letih delovanja leta 2011 izdal odlični prvenec ‘Kdo bo komu,’ že pa je posnet material za težko pričakovano drugo ploščo.

Tudi letos bo torej Kolomonov žegen vrhunski, zato nikakor planirat ničesar drugega za to soboto!

Še nekaj povezav:
http://www.niet.si/

https://www.facebook.com/nietofficial/?fref=ts

https://www.facebook.com/LowPeakCharlie/?fref=ts

https://soundcloud.com/lowpeakcharlie/sets/kdo-bo-komu