Jožefov sejem: POSADITE EVODIJO!
20
Mar
2016

Jožefov sejem: POSADITE EVODIJO!

  • Kraj:Središče Bistrice ob Sotli
  • Lokacija:Jožefov sejem
  • Kdaj:08:00

Pred nekaj leti smo delili domače sorte jabolk, na letošnjem Jožefovem sejmu pa bodo na vrsti sadike evodije. Evodija je drevo, ki izvira iz Azije in ne spada med invazivne sorte, zato ga mirne vesti lahko posadimo, hkrati pa naredimo še veliko dobrega. Če jo boste posadili, bodo tega najbolj veseli čebelarji!

Evodija za rast ne potrebuje posebnih pogojev, prilagodi se vsem tipom zemlje, ustreza ji sončna ali polsončna lega. Poleg tega, da ni zahtevna za nego (obrezujemo jo le toliko, da dobimo želeno obliko), je tudi lep okras, ko jeseni krošnja zažari v živorumeni barvi. Kot že njeno poimenovanje »čebelje drevo« pove, ga čebele naravnost obožujejo. Ko čebelarji v juliju iz panjev iztočijo še zadnji med, za njihove pridne delavke v naravi zmanjka paše. Da bi ohranili čebelje družine močne preko zime do naslednje pomladi, jih večina hrani s sladkorno raztopino. Evodija zraste v višino približno 8m in cveti v juliju in avgustu – torej v obdobju, ko ni drugih virov medičine. Čebele se zato v velikem številu srečujejo na njenih cvetovih in nabirajo zimske zaloge.

Poleg čebel privablja tudi druge žuželke, njeni plodovi se v jeseni posušijo in ostanejo na drevesu tudi čez zimo, česar so vesele ptice.

Na sejmu bo na voljo okoli sto sadik, zato pohitite!

 

Aktivnost izvajamo v sodelovanju s Čebelarsko družino Podčetrtek.