Gradnja strpnosti: VEČER GEJEVSKEGA & LEZBIČNEGA FILMA
30
Nov
2014

Gradnja strpnosti: VEČER GEJEVSKEGA & LEZBIČNEGA FILMA

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:E-točka mladinskega centra
  • Kdaj:07:00 pm

V Mladinski center Bistrica ob Sotli se vrača LGBT film. V sodelovanju s sočasno potekajočim Festivalom LGBT filma Ljubljana predstavljamo dva mladinska filma o odkrivanju samega sebe in en dokumentarni film.

Festival LGBT filma je najstarejši tovrstni festival v Evropi (letos bo na sporedu tridesetič) in hkrati sploh prvi mednarodni festival na slovenskih tleh! V čast nam je, da se bodo v času, ko bo festival potekal v Ljubljani, pri nas z dovoljenjem organizatorjev odvrteli trije filmi z letošnjega programa. Namreč:

 

ob 19:00

Poletje (Zomer / Summer)
mladinski, Nizozemska, 2014, bluray, 89’

Scenarij: Marjolein Bierens
Režija: Colette Bothof
Glavne vloge: Sigrid ten Napel, Jade Olieberg, Lisa Smit, Ella-June Henrard, Martijn Lakemeijer, Rik Verheye, Steef Cuijpers
Fotografija: Goert Giltay
Montaža: Michiel Reichwein
Zvok: Mark Glynne
Glasba: Jacco Gardner, Fons Merkies
Produkcija: De Productie

Šestnajstletna Anne preživlja običajno dolgočasno poletje na podeželju, ki ga še dodatno kazi neugled­na elektrarna, sicer vir preživetja za okoliško prebivalstvo, ki že vrsto let trpi zdravstvene posledice onesnaževanja. Anne se kratkočasi s svojimi brati in z ostalo vaško mularijo, dokler ne sreča Lene, novega dekleta z motorjem in svobodnega duha, ki je prišlo na podeželje s svojo bolno mamo, sicer kiparko. Dekleti se močno navežeta, toda – ali si bo Anne upala biti drugačna v majhnem svetu, kjer vse ostaja isto?

 

ob 21:00

Julia
dokumentarni, Nemčija/Litva, 2013, bluray, 89’

Scenarij in režija: J. Jackie Baier
Nastopajo: Julia Krivickas, W. Lerch, R. Orzichovskis, Renatė Lūšis
Fotografija: Dieter Vervuurt (2010-2012), Th. Schneider (2005-2009)
Montaža: Steffen Reck, J. Jackie Baier
Zvok: Lasse Viehöfer, Till Wimmer
Glasba: Steffen Reck, J. Jackie Baier
Produkcija: Gamma Bak Filmproduktion, J. Jackie Baier Filmproduktion, Just A Moment

Mlad gejevski študent umetnosti je pred leti zapustil rodno Litvo in se zaradi homofobije preselil v Berlin, kjer se že leta preživlja kot transprostitutka po imenu Julia. Režiserka je desetletje intenzivno spremljala Julijino tragično kariero prostitucije, alkoholizma, narkomanije in uničenih sanj, ki so jo oropale vsakršne pripadnosti. Brezkompromisni dokumentarni film, ki pretrese filmske gledalce in gledalke.

 

ob 23:00

Fantje (Jongens / Boys)
mladinski, Nizozemska, 2014, bluray, 78’

Scenarij: Chris Westendorp,
Jaap Peter Enderlé
Režija: Mischa Kamp
Glavne vloge: Gijs Blom, Ko Zandvliet, Jonas Smulders, Ton Kas, Stijn Taverne
Fotografija: Melle van Essen
Montaža: Katarina Turler
Zvok: Marco Vermaas
Glasba: Rutger Reinders
Produkcija: Pupkin Film

Med poletnimi počitnicami pet­najstletni Sieger trenira z novo atletsko ekipo za državno prvenstvo v štafeti. Ko spozna zanimivega in nepredvidljivega Marca, skupaj odkrivata navezanost, močnejšo od prijateljstva. Sieger se spopada z novimi čustvi, ki mu jih Marc očitno vrača, toda tek proti cilju je vedno poln ovir. Subtilen film o razkrivanju spolne identitete in prvi ljubezni.