no image
14
Dec
2013

Gradnja strpnosti: SVETOVNI DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

  • Lokacija:MC METULJ
  • Kdaj:08:00 pm

Štiri dni po dnevu človekovih pravic ponosni sodelujemo pri Maratonu pisanja apelov, ki ga izvaja Amnesty International. Apeli so pisma, ki od odgovornih institucij zahtevajo, da popravijo krivice, ki so godijo različnim ljudem ali skupinam. Eno pismo morda ne spremeni ničesar, toda velike množice pisem lahko (v preteklosti večkrat dokazano) rešujejo življenja.

Pisali bomo apele za:
– 13 političnih aktivistov, ki so v Bahrajnu zaradi izražanja svojih mnenj dobili zaporne kazni vse od petletne pa do dosmrtne.
– Tunizijca Jabeurja Mejrija, ki je na FB profil zapisal komentar in objavil sliko Mohameda – in dobil 7 let in pol zapora.
– Yorm Bopha iz Kambodže, ki se je z mirnimi aktivnostmi borila za pravice do ustrezno nastanitve in svobode izražanja ter zato pristala za zapahi.
– izbrisanega Alija Berisho, ki se z družino ne more vrniti iz Nemčije v Slovenijo, kljub temu, da je zmagal na Evropskem sodišču za človekove pravice.
– Miriam Lopez, gospodinjo iz Mehike, ki je podpisala “priznanje”, da je vpletena v trgovino z drogami, potem ko so jo ugrabili in teden dni mučili ter posiljevali.
– 550 ljudi iz vasi Nabi Saleh na Zasedenih palestinskih ozemljih, ki od leta 2009 mirno protestirajo proti izraelski nezakoniti naselbini. Na to se izraelska vojska odziva s prekomerno silo: doslej so že ubili dva človeka in jih ranili na stotine.
– Etiopijca Eskinderja Negija, ki so mu oblasti za njegovo kritiko vlade in pozive k svobodi izražanja naložile 18 let zapora.
– Iharja Tsikhanyuka, aktivista za pravice LGBTI oseb iz Belorusije, ki ga je policija pretepla in mu grozila, za kar do sedaj še nihče ni odgovarjal.
– Hakana Yamana iz Turčije, ki so ga na poti iz službe brez razloga napadli policisti in na smrt ranjenega odvrgli na ogenj.

Vsak apel šteje!
Podpisnice in podpisnike čakamo od dvajsete ure dalje v E-točki Mladinskega centra. Podpisovanje bo potekalo tudi še med zimsko motoristično zabavo v Klubu Metulj (Moto Winiter Party).

Vabljene in vabljeni!