BoS Jazz: LOLITA
19
Mar
2016

BoS Jazz: LOLITA

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:22:00

Skupina Lolita je nastala proti koncu 80ih. Ustanovili so jo Primož Simončič (saksafon), Blaž Grm (bobni) in Iztok Vidmar (bas) in je bila že tedaj nekakšen križanec med punkom in avantgardnim jazzom.

Prvo kaseto so posneli kar na 4-kanalni kasetofon v domačem prostoru za vaje, izšla pa je leta 1989 pri založbi FV (Ljubljana). Ista založba je leta 1991 izdala še LP Lolita. Sledilo je več kot 10 izdaj, različne kompilacije, sodelovanja z glasbeniki, likovnimi, plesnimi, filmskimi in gledališkimi ustvarjalci, nastopi na koncertih in festivalih v Sloveniji in tujini.

Lolita deluje na področju  instrumentalne glasbe,  v kateri so med seboj pomešani rock in balkanski ritmi, struktura skladb pa ima korenine v jazzu oz. jazzrocku. Skupinska improvizacija je eden izmed temeljnih pristopov pri obdelavi glasbenega gradiva. Lolita neprestano razvija lastni glasbeni izraz in vedno znova preseneča z novimi transformacijami. Z novo ploščo ‘Uantauantauantanara’ so to storili še enkrat…

Lolita razvija svoj glasbeni izraz in vedno znova preseneča z novimi transformacijami … in znova ustvarja V prenovljeni zasedbi nastopajo: ustanovna člana Primož Simončič in Iztok Vidmar ;  bobnar Uroš Srpčić, pevka Neža Trobec, Lado Jakša na klaviaturah in saksofonu ter Matjaž Sekne na violini.

Nov zvok benda nadgrajuje dosedanji pristop skupinske improvizacije. Ob instrumentalni razširitvi je najizrazitejša novost vokal, ki ga v Loliti že več kot četrt stoletja ni bilo slišati. Včasih je ta glas središče glasbe, včasih pa prihaja od strani. Iz svobodnjaškega jazza se včasih umaknejo v bolj strukturirani, skoraj pop zvok, še vedno pa so tudi rockerji.

(Vir: spletna stran Vala 202 – oddaja Na Piedestal)