Album Release Tour: Drašler Røysum Trio & Orange Blue Noise
29
Oct
2023

Album Release Tour: Drašler Røysum Trio & Orange Blue Noise

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:20:00
Predstavitveni večer novoustanovljene domače založbe Non-Aligned in prve izdaje – plošče Drašler Røysum Tria, ki izide 27. oktobra, na dan ko se v Berlinu začne tudi tale kratka »album release« turneja, v sklopu katere se Trio ustavi kjer se je vse začelo – Klub Metulj. Pridružita se jim Aleš Valentinčič – Brdonč in Gal Furlan z njunim duom – Orange Blues Noise.
 
Drašler Røysum trio se formira na eni izmed rezidenčnih srečevanj v Klubu Metulj – The Rezidentess. Kasneje pride do dogovora o ponovnem srečanju na snemalnih dnevih v Kulturnem Domu v Bistrici ob Sotli maja 2022. Material je po dogovoru namenjen za prvo izdajo založbe v nastajanju. In tukaj je prva izdaja založbe – produkcijske in distribucijske »hiše« – Non Aligned.
 
Andreas Røysum je norveški klarinetist, skladatelj, kustos in organizator. Improvizacija je temelj njegovega muziciranja in bistvena v glasbi, ki jo ljubi; naj bo to free jazz, indijska klasična glasba, balijski gamelan, maroška trance glasba ali norveška ljudska glasba. Slišite ga lahko s skupinami, kot so Miman, Nakama, Marthe Lea Band, Andreas Røysum Ensemble, Alasdair Roberts & Völvur ali v sodelovanju z glasbeniki, kot so Mats Gustafsson, Axel Dörner, Alexander von Schlippenbach, Tristan Honsinger, Paal Nilssen-Love in Kresten Osgood.
 
Jošt Drašler je poleg muzikologije študiral kontrabas na deželnem Konservatoriju v Celovcu pri prof. Uliju Langthalerju. V zadnjem času se intenzivno ukvarja s področji sodobnih glasbenih praks s poudarkom na svobodni improvizaciji, pri čemer ga zanimajo potenciali tveganja in njihov naravni razvoj, ki generira nepredvidljive zvočne teksture. Redno se udeležuje in tudi organizira delavnice svobodno improvizirane glasbe (BCMF, Raziskava, refleksija, Ponedeljkovo Rojišče, Mariboring, 4 States Sessions, Improcon idr.). Muzicira z najrazličnejšimi glasbeniki iz zelo raznorodnih žanrskih in nadžanrskih miljejev. Njegovo široko razumevanje glasbe preči različne žanrske okvire od free jazzovske, svobodno improvizirane glasbe, preko avant rocka do flamenca.
 
O Vidu Drašlerju lahko govorimo na več načinov. Od tega, da ga vztrajno srečujemo na festivaluu in dogodkih Ignor, kjer svojo glasbo staplja s poezijo, do mnogih dogodkov, ki jih organizira v okviru vrhniške ekipe in koncertov cikla Rojišče. V zadnjem času smo ga lahko slišali v zasedbah TiTiTi, Oholo, Svojat, odbo.oqpo, pa v duu s Tomom Jacksonom; kjer poleg steady beata vsakič znova razpira tudi polje improvizirane glasbe. V mnogih primerih je backbone benda, vedno pa je bobnar, ki sošpilavcu odpira prostor in z njim deli muziko. Zareže, kjer rezati gre ter na plin in zavoro pritiska s tenkočutnostjo izkušenega mehanika, ki domuje v drobovju svojega inštrumenta, ga posluša, se nanj odziva, spremlja, se navdihuje, vzpodbuja in umika … skratka igra in igra se! Je skladatelj, improvizator; pa glasbenik.
 
Aleš Valentinčič – Brdonč / Gal Furlan duo
Orange Blue Noise
 
Po dolgih letih poznanstva, sodelovanja v različnih projektih in prijateljevanja Aleš in Gal predstavljata frišen album Orange Blue Noise. Gre za zmes med noise-om in svobodno improvizacijo. Idejo za ta projekt je zasnoval Aleš kot bobnarja pa povabil Gala k dopolnitvi njegove ideje. Skupaj sta sodelovala pri Kombu Zlatka Kaučiča (Kombo A), v skupini Mojo Hišni Band, kot trio s Cenetom Resnikom ter ob raznih enkratnih priložnostih. Imata več skupnih albumov a Orange Blue Noise je prvi v duetu in po načrtih ne zadnji.
 
Aleš Valentinčič (Brdonč) : el. kitara, E-bow, mikrofon, Boss me25, kaoss pad, mixer
Gal Furlan: bobni
 
Aleš Valentinčič -Brdonch, član benda L.D.W. in raznih drugih impro jazz zasedb .Sodeloval je na raznih jazz delavnicah , bil tudi član prve kombo zasedbe Zlatka Kaučiča leta 2000-2004 in soustvarjalec glasbe pri HARLEM UNDERGROUND.
 
Gal Furlan (1990) je že kot otrok kazal izredno zanimanje za igranje bobnov, zato je logično sledilo glasbeno izobraževanje, ki ga je pridobil v šoli Zlatka Kaučiča. Furlan je od leta 2015 kot glasbenik samozaposlen v kulturi. Ustvarja predvsem na področju jazza in sodobne improvizirane glasbe. Sodeloval je pri mnogih projektih v Sloveniji in izven meja države, nastopa z raznimi uveljavljenimi glasbeniki, izvedel pa je tudi več solo projektov. Izdal je preko 30 albumov, solo in v sodelovanju z drugimi glasbeniki. Je tudi avtor dveh knjižnih del, v katerih je zbral svojo poezijo in kratke prozne zapise. V Lokavcu pri Ajdovščini, kjer živi, je na njegovo pobudo nastal Klub Štala, kjer skupaj z družino v okviru društva KUD Kussa organizirajo koncerte, razstave, predavanja in druge kulturne dogodke. Tam tudi vodi tolkalske delavnice in poučuje bobne ter občasno prireja zvočne kopeli. V zadnjih letih se intenzivno ukvarja tudi s slikarstvom.