Broken Lock & FFF
31
Mar
2018

Broken Lock & FFF

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:22:00
Eni zgodnejših slovenskih predstavnikov stoner rocka igrajo od poletja 1995, njihov prvenec Ater (1999) pa so poznavalci razglasili za prvo slovensko stoner-rockovsko ploščo. Na vsakem albumu so Broken Lock vpeljali novosti; Endemic (2002) je prinašal tudi breakbeatovske crossover prijeme, tretjo ploščo Want to exit this ergastulum? (2009) pa so mdr. odlikovali kompleksni aranžmaji ter glasbeni gosti na trobenti in sintetizatorjih. Obletnico proslavljajo s četrtim albumom Unicorns We All Chase, s katerim se vračajo k bolj umazanem zvoku iz svojih začetkov. 

Zasedba Broken Lock je že s prvencem Ater, ki ga je posnela in producirala v domačnem vzdušju prijateljeve zidanice, požela odlične ocene in sloves prve slovenske stonerske plošče. Bend je na začetku v svoj zvok vnašal prvine različnih trših rockovskih slogov, kot so punk, heavy metal, grunge, hardcore in tudi psihadelija. Leta 2000, leto po izdaji prvenca, so nastopili na zadnjem Novem rocku, leto zatem pa so prejeli nagrado boomerang, ki jo podeljuje Studio City. Od prvenca dalje skupina deluje v ustaljeni zasedbi. Leta 2002 so v samozaložbi, tako kot prvenec, objavili drugi album Endemic. Po sedmih letih premora leta 2009 objavijo tretji album Want to exit this ergastulum?, ki tokrat izide pri Založbi Radia Študent. Na njem so izpilili svojo vizijo stoner rocka, kateremu so dodali za ta slog sicer nekonvencionalne ambientalne prvine in nalomljene ritme, ki se spogledujejo s funkom, drum’n’bassom in breakbeatom. Letošnji sveži album Unicorns We All Chase, ki je spet izšel pri Založbi Radia Študent, je požel odlične kritike. »Z albumom Unicorns We All Chase zasedba ostaja v nalomljeni matematični preciznosti, razgibanost aranžmajev pa skrbi za raznoliko in dinamično zvočno sliko (…)«, je o albumu zapisal Peter Recer na Radiu Študent. V Odzvenu pa je Igor Bašin takole zaokrožil svojo recenzijo: »Po dvajsetih aktivnih letih zasedba Broken Lock torej še zdaleč ni zapadla v veteransko obujanje nostalgije in spominov, ampak tvorno in v dobri kondiciji nadaljuje svojo težaško pot, ki je še zdaleč ne ugonablja, temveč ji je v prvi vrsti v veselje.« 
FFF je tročlani psihodelični math rock band iz Rijeke koji je nastao razlazom banda Hesus Attor. Bubnjarka Lena dolazi iz banda Asheraah.
Lena na bubnju, Hrvoje na klavijaturama i Vedran na bass gitari  stvaraju finu atmosferu mješajući math rock, psy rock, noise i melanholične ambijentalne dijelove u posebnu psihodeličnu priču.
 
linkovi :
 
I prvi video spot za pjesmu Brother in Chains: