!!!20 let od prvega koncerta: WEREFOX in DEŽURNI KRIVCI!!!
16
Dec
2017

!!!20 let od prvega koncerta: WEREFOX in DEŽURNI KRIVCI!!!

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Klub Metulj
  • Kdaj:21:00

21 let nazaj je skupina takratnjih srednješolcev zasedla prostor pod dvorano in začela z žuri. Nastal je Klub Metulj.

Leto kasneje, torej 20 let nazaj, decembra, ampak nobeden ni popolnoma prepričan glede datuma, pa je bil prvi koncert. Andrej Boštjančič – Ruda je povabil prijatelje iz Prlekije, ki jih je spoznal na šolanju v Mariboru. Bendu se je reklo Dežurni krivci. Pevec je imel na glavi vojaško čelado, kitarist je bil brez majice. Igrali so v glavnem priredbe, pa tudi že kak svoj komad. Bili so mlad bend, in igrali so za mlado publiko.

To je bil po pripovedovanju BoS prostagonistov (poglejte si filmček in knjižico z naslovom Rock ob Sotli) prelomen koncert: takrat so bistriški mulci prvič resno pomislili, da bi lahko tudi oni igrali. Že na božični večer isto leto je imela prve vaje skupina, ki se je kasneje imenovala Malik. In na veliko nedeljo naslednje leto je prvič vadila skupina Zmajev rep. Ostalo je zgodovina. Lokalna in malo manj lokalna, v vsakem primeru precej obrobna, ampak zgodovina.

Hkrati je bil to tudi začetek prijateljstva med Dežurnimi krivci in BoS sceno, ki se je realiziralo skozi avtobusne roadtripe v Sveti Jurij ob Ščavnici in skozi nebroj koncertov Krifcev pri nas. In zdaj se untergrunt legende znova vračajo in so v izredni formi. Konec koncev, tudi oni slavijo 20. obletnico, in ob tej priložnosti so posneli novo ploščo (ki še čaka na izid) in lansirali videospot za komad Lačni psi. Dežurni krivci so bend, ki je že od začetka imel svoj sound, ampak z leti ga je samo nadgrajeval in so danes fenomen: v časih, naklonjenih v glavnem pozerstvu in prilagajanju splošnemu okusu, so oni še bolj žgoči in brezkompromisni kot v začetkih – in za to so nagrajeni z ogromnim spoštovanjem svojih občudovalcev in poznavalcev slovenske glasbene scene nasploh.

Pred njimi bodo nastopili še vrhunski Werefox. Skupino sestavlja prekmurski dream team – glasbenica in glasbeniki, ki so delovali v bendih Psycho-Path, Manul, Sphericube in drugih. Niti na studijskih posnetkih, niti v živo, pri Werefox ni kompromisov. Temačni in zatripani šansoni, seveda podloženi z ambience polnimi distorzijami, so izpeljani z eleganco in suverenostjo. Zadnja izdaja četverca je Das Lied Der Machinen iz lanskega leta.

Perfekten uvod, perfekten vrhunenc in, upamo, perfekten zaključek – zanj pa smo potrebni stari in mladi klubovci in podporniki, da se pogovarjamo o prej in o kasneje in nazdravimo na naslednjih dvajset.