ROCK OB SOTLI

rock-ob-sotli-kvadrat-raster-284x200

 

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli se že skoraj 20 let kontinuirano ukvarja z organizacijo koncertov izvajalcev sodobnih glasbenih zvrsti. Drugi partner transnacionalne pobude Rock ob Sotli /Rock na Sutli – Humska udruga mladih iz Huma na Sutli (Hrvaška) – je aktiven nekoliko krajši čas. Toda podrobnejši pogled razkrije, da se prireditve društev v resnici zelo razlikujejo. Med tem ko se je MDBS specializiralo za manjše klubske dogodke, člani HUM prirejajo en dogodek velikega formata: festival Hoomstock. Različnost je priložnost, kajti MDBS želi povečati odmevnost večjega festivala BoSorok, ki ga prireja zadnjih nekaj let, med tem ko si v Humu želijo tudi manjših dogodkov, ki bi obogatili kulturno ponudbo v njihovem kraju. Zato je bil eden od osrednjih namenov projekta, ki je trajal 17 mesecev in aktivno vključil več kot 40 mladih udeležencev, da organizaciji pomagata druga drugi izpeljati dogodke, s kakršnimi sami nimata toliko izkušenj.

Druga stična točka je v tem, da imata oba kraja dolgo tradicijo ustvarjanja sodobne (predvsem rock) glasbe. Nekaj skupin še vedno obstaja, mnogo pa jih je ugasnilo. Dokler je živ vsaj še spomin, smo želeli zabeležiti pričevanja o rock sceni v obeh krajih. Zgodovinsko raziskavo so v svojih domačih krajih izvedli mladi udeleženci (po 5 z vsake strani). Nastala je publikacija Rock ob Sotli oz. Rock na Sutli. Knjiga je natisnjena tako, da se z ene strani v slovenščini bere o t.i. BoS fenomenu, z druge pa v hrvaščini o zgodovini bendov in festivala na Humu. Zaradi preprostejšega branja pa je spodaj objavljena po kostih, najprej slovenski del in nato hrvaški.

Naslovnica SLO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROCK v Bistrici OB SOTLI

 

 

Naslovnica HR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROCK u Humu NA SUTLI

Člani bendov z obeh strani so imeli še eno prijetno nalogo: bili so glasbeni gostje na dogodkih v partnerskih krajih – skupine iz Bistrice ob Sotli (The Ghen, Social Blue) so nastopale v Humu na Sutli in humske (Max Loris, Crni ribar in Tapatafko) v Bistrici.

Pomemben rezultat projekta Rock na Sotli je tudi kratek dokumentarni video. Načrtovali smo en skupni video o obeh scenah, nastala pa sta dva ločena za vsak kraj posebej.  Tudi to je izdelek mladih udeležencev projekta (narejen s podporo ekip obeh društev), njegov namen pa je na inovativen način predstaviti preteklost in aktualno stanje rock scene in sodobno-glasbenih prizorišč v Bistrici ob Sotli in Humu na Sutli.

Rock ob Sotli:

Rock na Sutli:

Iz teh aktivnosti ter delavnice o trženju kulturnih vsebin pa je izšla še vizija razvoja sodobno-glasbenih vsebin v obeh krajih. Mladi so tekom projekta pridobili kompetence iz menedžmenta kulture, ustvarjanja video produkcij, raziskovalne dejavnosti idr. in si s tem olajšali vstop na trg dela. Dolgoročni učinki projekta Rock ob Sotli / Rock na Sutli so povečana prepoznavnost obeh glasbenih prizorišč, večja pretočnost idej, vsebin in izvajalcev preko meje, načrtnejše in uspešnejše oblikovanje programa obeh društev in njegova vsebinska obogatitev ter tudi povečana podpora obeh lokalnih skupnosti.