Evropska tradicija za evropsko prihodnost

Andrej

25 oktobra, 2014

0 Comments

Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli je novembra 2014 sodelovalo pri projektu Evropska tradicija za evropsko prihodnost. Projekt, podprt s strani akcije Evropa za državljane (Europe for Citizens) je združeval domačine iz Klanjca (Hrvaška) ter udeležence iz še treh držav: razen Slovencev še Slovake in Poljake. S tem se je nadaljevalo sodelovanje Klanjca s pobratenim mestom Wilamowice (Pol) in so se obenem vzpostavile še nove povezave.

Cilji projekta so bili izmenjava mnenj in kulturne dediščine, vzpostavljanje novih stikov in prijateljstev.., dosegalo pa se jih je skozi delavnice, kuharski šov, razprave, kulturne dogodke, pohode, koncerte in še več. Projekt je potekal med 3. in 5. novembrom 2014.

Več informacij je dostopnih tej strani.

V nadaljevanju na kratko predstavljamo najbistvenejše aktivnosti projekta Evropska tradicija za evropsko prihodnost.

Plesna delavnica: “Tradicionalni plesi Poljske, Slovenije in Hrvaške”
Udeleženci iz Klanjca, Wilamowic in Loke Rošnje (Slovenija) – približno 50 iz vsakega kraja – so izmenjevali kulturno izročilo skozi tradicionalne plese – obenem pa so se tudi bolje spoznali in zbližali.

Pohod po eko poti na Cesarjevi gori
Udeleženci iz Slovaške in Slovenije (tudi iz Bistrice ob Sotli) so skozi pohod po zanimivi novo odprti ekološki stezi razvijali odnos do ekologije in do bogate naravne dediščine območja občine Klanjec.

Kuharski šov
Na trgu Antuna Mihanovića so predstavniki vseh udeleženih držav na zabaven način predstavljali gastronomsko tradicijo. Udeleženci so morali kuhati tradicionalne jedi drugih držav – s pomočjo mentorja iz države, od koder jed izhaja; ampak mentor je moral govoriti v lastnem jeziku in ni smel imeti prevajalca.

Eurocking koncert
Na omenjenem trgu so se predstavile 3 rok skupine: Pravica iz Oroslavja (Hr), The Ghen iz Bistrice ob Sotli ter Husta iz Klanjca. Namen je bil skozi rock glasbo zbližati mlajše generacije udeležencev iz iz evropskih držav.

Igra Parlamentare volitve
Po pet mladih udeležencev iz Klanjca, Bistrice ob Sotli in Raječkih toplic je skozi igro izražalo svoje poglede na evropsko politiko in predloge za spremembe, ki bi jih zagovarjali, če bi bili sami predstavniki svojih držav v Evropskem parlamentu.

 

 

 

Skozi igro in predavanj do politične participacije

Predavanje

 

Comments are closed.