Zoranovo je letos na Dan republike
29
Nov
2019

Zoranovo je letos na Dan republike

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Več lokacij
  • Kdaj:19:00

Letos bo prva edicija festivala Zoranovo, in to 29. in 30. novembra, torej na dni, ko je naša bivša država praznovala Dan republike. Navdušeni smo, da bomo v Bistrici ob Sotli gostili vrhunske umetnike: pisca in igralca Andreja Rozmana – Rozo, punk zasedbo Carina, glasbenega kritika Igorja Bašina, ki bo nastopil kot DJ Bigor, pesnika Toneta Škrjanca ter fotografa Jožeta Suhadolnika.

V petek, 29. novembra ob 19. uri bo dogajanje festivala otvoril pisatelj, pesnik in igralec Andrej Rozman – Roza, ki bo izvedel monokomedijo Kabarete Simplozij. Gre za predstavo v predstavi: variete, sestavljen iz niza gledaliških točk in songov. Dogajanje je postavljeno v okvir tekmovanja za izbor pesmi večera, na katerem se s hitrimi in učinkovitimi menjavami Roza spremeni v številne popolnoma različne like. Medtem ko ’strokovna žirija’ izbira zmagovalca, si gledalci ogledajo še nekatere malo znane posebnosti iz slovenske kulturne preteklosti.

Po predstavi se dogajanje preseli v Klub Metulj, kjer bo nastopila legendarna ljubljanska skupina Carina. Ta punk skupina se poigrava tudi z drugimi žanri, posebej pa izstopajo njihova kritična, pa vendar zabavna in domiselna besedila. Poseben poudarek bo na pesmih iz sveže plošče Nš Člouk, ki je izšla pri založbi Nika Records. Glasbeni večer bo zaokrožil Igor Bašin, eden najprepoznavnejših slovenskih glasbenih novinarjev in kritikov, ki bo kot DJ Bigor vrtel raznovrstne skladbe iz svoje zavidljive zbirke.

Sobotno dogajanje se bo odvijalo v Gabronki. Ob 19. uri se v dnevni sobi Hostla Gabronka začne večer poezije s pesnikom in prevajalcem Tonetom Škrjancem. Avtorja so že v mladosti zaznamovali bitniki, po drugi strani pa je v njegovih delih prisoten svojevrsten vzhodnjaški vpliv. Doslej je objavil enajst samostojnih pesniških zbirk, poseben poudarek pa bo na pesmih iz zadnje z naslovom Dihaj. Za to zbirko je leta 2018 prejel Veronikino in Jenkovo nagrado, že leto prej pa je bil nagrajen z Velenjico, čašo nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus.

Nato se bomo preselili v Galerijo Gabronka, kjer na ogled razstava Laibach/NSK 35 let nagrajevanega fotografa Jožeta Suhadolnika. Neue Slowenische Kunst (NSK), ki združuje različne umetniške kolektive (Laibach, IRWIN in Gledališče sester Scipion Nasice) avtor fotografij vidi kot družino, četudi z nenavadnimi ’družinskimi’ vrednotami in nekonvencionalnimi vezmi. Suhadolnikove fotografije kolektiva NSK so objavljene v številnih publikacijah, monografijah o gibanju, ter na ogled v razstavnih prostorih.

Zoranovo je letos na Dan republike je darilo in zahvala Mladinskemu društvu Bistrica ob Sotli in krajanom za topel in podporen sprejem s strani potomke Šempetrana, ki se je s svojim parom Zoranom v njegovih zadnjih štirih mesecih bolezni zatekla v očetnjavo. Dobri, stari prijatelji iz ljubljanske scene so brez pomisleka sprejeli njen poziv na sodelovanje v tem projektu. Tako se nam konec novembra obeta dvodnevni vrhunski nabor kulturnih pripetljajev, ki si zaslužijo pozornost ljubiteljev umetnosti vseh vrst.