Defencing Festival
30
Jun
2017

Defencing Festival

  • Kraj:Polje pri Bistrici
  • Lokacija:pri mejnem prehodu Bistrica ob Sotli (levo s slovenske strani)
  • Kdaj:14:00

model1

Študijski krožki: Sožitje

Praznik razžičenja

 

 

 

Na prehodu iz junija v julij bomo izvedli 3-dnevni festival na prostem v Polju pri Bistrici. Nadaljevanje lanskega festivala Defencing je namenjeno v prvi vrsti druženju in zabavi beguncev, aktivistov in domačinov, vključno s športnimi igrami, drugimi aktivnostmi in večernim glasbenim programom. Seveda pa je sporočilo tega srečanja globlje.

Okviren program je predstavljen v spodnji razpredelnici (za pravilen prikaz jo klikni):

program

 

 

Ograje so trdovratna reč. Trenutna žična ograja na Sotli ni edina v našem kraju. Domačini se spomnimo bodeče žice, v katero smo, kot otroci, pod smreke hodili po žoge, ki so s šolskega igrišča zletele vanjo. Seveda se nismo kaj brigali o vzrokih zanjo. Najverjetneje gre za ostanek žične ograje, ki je že med drugo svetovno ograjevala Sotlo. A danes imamo na Sotli drugačno ograjo. Ograja ob igrišču je žica z bodečimi vozli, ograja na Sotli pa je žična spirala s trapezastimi britvicami. Neki domačin ve povedati, kako je med košnjo zapeljal v spiralo. Gume ni predrlo, pač pa razcefralo. Še dobro, da je samo guma. Takratna žica je ločevala Tretji rajh in ustaško Neodvisno državo Hrvaško, medtem ko današnja “preja” počiva na meji med Slovenijo in Hrvaško, ki sta iz Jugoslavije izstopili leta 1991. Sotla je mejna reka, ki jo je naša vlada zagradila z namenom zaustavitve ljudi, ki bežijo pred vojno in terorjem. “Všečno” potezo so vladajoči upravičevali z varnostjo. Res »smešno«, tudi begunci svoj beg upravičujejo z varnostjo. Ampak naši se ne dajo, begunce kar tako ozmerjajo s tistimi, pred katerimi bežijo.

Poleg tega, kako sta ograji skonstruirani, ju loči še čas, v katerem sta bili postavljeni. A v nečem sta si vendarle enaki. Obe sta odsev mejá v glavah ljudi. Prej so bili »golazen« Slovenci, nekatoličani, Judje, danes so to ljudje, ki več niso mogli živeti južno in vzhodno od Sredozemskega morja. Tako takratni fašizem, kot tudi današnji šovinizem sta se kuhala dolgo. Iz zgodovine vemo, da ta pot vodi v vojno. A s te poti lahko skrenemo kadar koli, dokler je še mir. Stigmatizacija in monsterizacija Judov takrat, muslimanov danes sta dve plati iste medalje. Glavni element obojega je bilo razčlovečenje. Takrat so jih vse povprek obtožili prilaščanja ne vem česa vse, jim pripeli Davidove zvezde in jih s tem označili za nevarne, sovražne. Danes se jih vse povprek obtoži prilaščanja ne vem česa vse, se jih zapira v ustanove in ograjena taborišča ob meji in se jih s tako družbeno karanteno označi za nevarne, sovražne.

To pot bo drugače. K nam bodo prišli na druženje, na ples, na osvežitev v reki Bistrici, na oddih in odklop od vsakodnevnih skrbi. Sivino azilnih postopkov, azilnih domov bo zamenjala zelena idila in lepota našega kraja. Pester program nudi številna doživetja, več o programu v tabeli zgoraj.

Žica na meji je samo posledica žice v glavi. Razžičimo se. Na Prazniku razžičenja.

osnutek