Non-A #1- Live Recording Session : Andreas Røysum, Jošt Drašler, Vid Drašler
29
May
2022

Non-A #1- Live Recording Session : Andreas Røysum, Jošt Drašler, Vid Drašler

  • Kraj:Bistrica ob Sotli
  • Lokacija:Kulturni Dom Bistrica ob Sotli
  • Kdaj:19h

Po nekaj letih se v »domač« kraj vrača norveški klarinetist Andreas Røysum, ki bo v triu z bratoma Drašler otvoril serijo snemalnih koncertov v živo. Andreas je v preteklosti na domačih Rezidentih gostoval s triom Miman, tokrat pa v sklopu turneje z Vidom in Joštom D. Koncert v Kulturnem domu v Bistrici ob Sotli bo v sklopu študijskega krožka Akustični prostori s snemalno opremo v večnost ujel audio inženir iz lokalnega snemalnega studia – Damjan Dobrina-Baček, . Posnetek bo uvrščen(!) med fono izdaje založbe Non-Aligned.

 

Andreas Røysum – klarinet

Jošt Drašler – kontrabas

Vid Drašler – bobni

 

Kulturni dom Bistrica ob Sotli ob 19h, pridite točno.

 

ANDREAS RØYSUM je norveški klarinetist, skladatelj, kustos in organizator. Improvizacija je temelj njegovega muziciranja in bistvena v glasbi, ki jo ljubi; naj bo to free jazz, indijska klasična glasba, balijski gamelan, maroška trance glasba ali norveška ljudska glasba. Slišite ga lahko s skupinami, kot so Miman, Nakama, Marthe Lea Band, Andreas Røysum Ensemble, Alasdair Roberts & Völvur ali v sodelovanju z glasbeniki, kot so Mats Gustafsson, Axel Dörner, Alexander von Schlippenbach, Tristan Honsinger, Paal Nilssen-Love in Kresten Osgood.

 

JOŠT DRAŠLER je poleg muzikologije študiral kontrabas na deželnem Konservatoriju v Celovcu pri prof. Uliju Langthalerju. V zadnjem času se intenzivno ukvarja s področji sodobnih glasbenih praks s poudarkom na svobodni improvizaciji, pri čemer ga zanimajo potenciali tveganja in njihov naravni razvoj, ki generira nepredvidljive zvočne teksture. Redno se udeležuje in tudi organizira delavnice svobodno improvizirane glasbe (BCMF, Raziskava, refleksija, Ponedeljkovo Rojišče, Mariboring, 4 States Sessions, Improcon idr.). Muzicira z najrazličnejšimi glasbeniki iz zelo raznorodnih žanrskih in nadžanrskih miljejev. Njegovo široko razumevanje glasbe preči različne žanrske okvire od free jazzovske, svobodno improvizirane glasbe, preko avant rocka do flamenca.

 

VIDU DRAŠLERJU lahko govorimo na več načinov. Od tega, da ga vztrajno srečujemo na festivaluu in dogodkih Ignor, kjer svojo glasbo staplja s poezijo, do mnogih dogodkov, ki jih organizira v okviru vrhniške ekipe in koncertov cikla Rojišče. V zadnjem času smo ga lahko slišali v zasedbah TiTiTi, Oholo, Svojat, odbo.oqpo, pa v duu s Tomom Jacksonom; kjer poleg steady beata vsakič znova razpira tudi polje improvizirane glasbe. V mnogih primerih je backbone benda, vedno pa je bobnar, ki sošpilavcu odpira prostor in z njim deli muziko. Zareže, kjer rezati gre ter na plin in zavoro pritiska s tenkočutnostjo izkušenega mehanika, ki domuje v drobovju svojega inštrumenta, ga posluša, se nanj odziva, spremlja, se navdihuje, vzpodbuja in umika … skratka igra in igra se! Je skladatelj, improvizator; pa glasbenik.