ČUDEŽNI VRT V BISTRICI OB SOTLI ŽE SKORAJ KONČAN

Bacek

julij 25th, 2019

0 Comments

O projektu, ki ga je skupina šestih mladih prostovoljcev Mladinskega društva Bistrica ob Sotli poimenovala »Čudežni vrt«, smo pisali že v spomladanskih mesecih. Takrat se je skupina mladih snovala načrte, kako uporabiti travnate površine okoli novega hostla Gabronka, da bi k obiskom, druženju in ustvarjanju pritegnili druge člane Mladinskega društva, ostale prebivalce našega obmejnega kraja ter goste od drugod.

Da še enkrat spomnimo: prijava na lanski jesenski rok je bila v začetku letu 2019 uspešna, Mladinsko društvo je s tem pridobilo evropska sredstva (ukrep Evropske solidarnostne enote, v Sloveniji jo zastopa agencija MOVIT) za ureditev prostora na prostem, ki bo namenjen prebivalcem kraja ter turistom in popotnikom. Mladi so v prvi polovici leta idejo dodelali v podrobnosti. S pomočjo krajinske arhitektke ter mentorice na projektu, Milene Kunej, so izdelali prostorski načrt, ki je predvidel mesto postavitve različnih elementov, kot so rože, gugalnica, mize, potka, glasbeni instrumenti za otroke, šolska tabla, ograja, visoke grede, kompostnik …

Konec marca so se začele delovne akcije, ki so sprva potekale v prostorih društva, saj je bilo potrebno kar nekaj stvari pripraviti že prej – od barvanja konzerv, čiščenja kamenčkov za čutno pot, priprave keramičnih ploščic za mozaik, izdelave ptičjih hišic. V začetku aprila, predvsem pa v zadnjih dveh mesecih, pa je čudežni vrt tudi navzven dobil že skoraj končno podobo. V tem času so se mladi in drugi ustvarjalci preizkusili v marsikaterem delu, od polaganja ploščic in sestavljanja mozaikov, do betoniranja, brušenja, kopanja, sajenja in celo upravljanja z bagrom.

Eden od namenov Čudežnega vrta – privabiti domačine – se je med delom že začel uresničevati, saj je na pomoč priskočilo kar nekaj Šempetranov. Tako je Tomaž Gabron mladim večkrat priskočil na pomoč s svojim mizarskim znanjem, tudi daroval je precej materiala. Poleg njega so k nastajanju vrta pripomogli tudi Franci Lupšina, z ročno izdelano mizico in stoli za otroke v obliki gobic, Franc Kunst, ki je pomagal pri kopanju ter pripravljanju terena za tlakovce in čutno pot, Slavica in Ivo Govedić z darovanjem ter negovanjem rastlin, sadik. Pomagala je tudi Osnovna šola Bistrica ob Sotli, ki je za namene vrta darovala staro šolsko tablo. Mladi in člani društva se jim zato iskreno zahvaljujemo.

Zdaj je Čudežni vrt že skoraj končan in vabi vse, da si ga ogledajo ter v njem preživijo kak prijeten trenutek. Mladi načrtujejo, da bo konec poletja služil tudi kot prizorišče dveh dogodkov. Več podrobnosti lahko izbrskate na profilih Mladinskega društva (Klub Metulj) na socialnih omrežjih.

 

Ekipa MC BoS

 

66392085_1248337055325862_8612867952129081344_nb

a 30.3 (7)

24.5 (6)

Comments are closed.